Mengenali Personaliti Anda

 

RIASEC test adalah berdasarkan teori psikologi oleh John L. Holland dari Amerika. Menurutnya, setiap huruf mempunyai maksud jenis personaliti tertentu, yang mengikut pekerjaannya. Sebagai contoh, seorang yang mempunyai ciri-ciri penyiasatan boleh menjadi seorang ahli biologi sementara itu seorang yang mempunyai ciri-ciri sosial akan menjadi seorang guru.


 
  1. Realistik (R) - Orang yang bersifatkan realistik suka bekerja menggunakan tangannya seperti mesin operasi. Mereka mungkin tukang kayu, juruelektrik, petani, ahli bomba, mekanik, juruterbang, tukang paip, kapten kapal, juru ukur, juruteknik dan lain-lain.
  2. Penyelidik (I) – Orang yang bersifatkan penyelidik melihat diri mereka sebagai intelektual dan suka menyelesaikan masalah seperti matematik dan saintifik. Mereka mungkin ahli biologi, ahli kimia, programmer, doktor gigi, doktor, ahli ekonomi, jurutera, ahli farmasi, pakar bedah, doktor haiwan dan sebagainya.
  3. Artistik (A) - Orang yang bersifatkan artistik tertarik kepada kreativiti dan kesenian misalnya. muzik, menari, lukisan, kesusasteraan. Mereka mungkin arkitek, penulis, chef, pereka fesyen, pereka grafik, wartawan, pemuzik, jurugambar, penyair, pegawai perhubungan awam dan lain-lain.
  4. Sosial (S) - Orang yang bersifatkan sosial suka berinteraksi dengan orang lain dan membantu mereka yang memerlukan. Mereka mungkin paderi, kaunselor, eksekutif perkhidmatan pelanggan, diplomat, eksekutif sumber manusia, peguam, jururawat, pekerja sosial, guru, jurulatih dan lain-lain.
  5. Keusahawanan (E) - Orang yang bersifatkan keusahawanan adalah orang yang mempunyai pemikiran perniagaan dan menikmati pengaruh orang lain. Mereka mungkin ahli perniagaan, broker, eksekutif kewangan, pengurus pembelian, ejen hartanah, perekrut, pengurus jualan dan lain-lain.
  6. Konvensional (C) - Orang yang bersifatkan konvensional adalah orang yang cemerlang dalam tugas yang teratur dan berstruktur yang berulang. Mereka mungkin akauntan, aktuari, pentadbir, juruwang bank, pegawai kemasukan data, ejen insurans, pustakawan, setiausaha dan lain-lain.

 

Ujian ini adalah penting untuk mengenal pasti keperibadian dan minat anda untuk membolehkan anda mencari kerjaya yang sesuai pada masa akan datang. Sebelum melakukan sebarang pencarian kerja, anda perlu mendapatkan nasihat dengan Pegawai Perkhidmatan Pekerjaan anda untuk sokongan pekerjaan yang komprehensif.

Mengenalpasti personaliti anda dengan menggunakan O*NET Profiler yang dibangunkan oleh Amerika Syarikat di sini!